Co się gotuje w Belgii? Nasz wybór najlepszych dań
20.12.2020
Wszyscy musimy jeść, więc dlaczego by się tym nie cieszyć? Jeśli jesteś spragniony smacznych potraw, kuchnia belgijska uraczy Cię kulinarną ucztą. W Belgii nie ma pierogów, bigosu ani gołąbków, ale są z to gofry, czekolada, frytki, piwo i wiele więcej do odkrycia. Przygotowaliśmy typowe belgijskie menu z najlepszymi klasykami. Czujesz się głodny? Zajrzyj do swojej kuchnią lub usiądź przy stole. Smacznego!
Startery
Rozpoczynamy od jednego z najsłynniejszych belgijskich przysmaków: szarej krewetki. Dziś nadal są one poławiane wzdłuż wybrzeża przez rybaków. UNESCO uznało je nawet za dziedzictwo kulturowe. Można je zjeść nadziewane pomidorami z sokiem z cytryny i majonezem lub podawane w formie krokietów krewetkowych. Na zewnątrz krokieta jest cienka skórka, a wewnątrz kremowa mieszanka krewetek. Mniam!
Belgowie też lubią swoje warzywa. Od kwietnia do czerwca to sezon na szparagi. Klasyczny sposób przygotowania szparagów to szparagi po flamandzku: gotowane, pieczone w sosie maślanym i z kawałkami jajka na twardo. Można to zjeść jako przystawkę, ale łatwo też łączy się je z mięsem czy – z czym jeszcze? – frytkami!
Dania główne
Wyjaśnijmy jedną rzecz: frytki to nie to samo, co tradycyjne frytki belgijskie. Te belgijskie frytki (lub „frites”) są grubsze i bardziej chrupiące, ponieważ są dwukrotnie smażone. Belgia jest pełna „friteries”, gdzie można kupić to narodowe danie. Nie zapomnij wybrać odpowiedniego sosu. Dostępna jest szeroka gama dodatków, a większość z nich oparta jest na majonezie. Samuraj (pikantny majonez), pikle lub sos joppie (łagodna przyprawa o smaku curry): wymyśl coś a oni to mają!
Belgowie jedzą frytki nie tylko jako danie główne. Częściej podaje się go jako dodatek. Najlepszym klasykiem do jedzenia z frytkami jest gulasz flamandzki. Ta mieszanka składa się z wołowiny, warzyw, ziół i przypraw, ale także bogatego ciemnego piwa, pieczywa, a nawet czekolady. Nic dziwnego, że w 2019 roku uznano je za „najpopularniejsze danie we Flandrii”.
Innym połączeniem frytek z mięsem są klopsiki wołowo-wieprzowe lub „bule”. We Flandrii podaje się je w sosie pomidorowym lub z wiśniami. W Walonii to danie serwowane jest jako à la Liègeois: w sosie z cebulą i syropem owocowym z jabłek i gruszek.
I jest więcej, skąd się to wzięło. Na letnim tarasie restauracji możesz zauważyć, że ktoś pożera pozornie gigantyczny garnek z małżami. Najczęściej gotuje się je na parze w białym winie, ale można je też ugotować w śmietanie, piwie czy nawet musztardzie. Co jest na boku? Frytki!
Nie martw się, Belgowie nie łączą wszystkiego z frytkami. Ale oni kochają swoje ziemniaki. Ugniatają je i mieszają z innymi rozgniecionymi warzywami, takimi jak marchew, brukselka czy szpinak. Czasami dodają nawet mleko lub śmietanę. Flamandowie nazywają to „stoemp” i często podają jako dodatek do kiełbasy, zwłaszcza zimą. Innym daniem na zimę jest „chicon au gratin” lub „witloof”: cykoria zawijana w szynkę i oblana białym sosem. Belgowie tradycyjnie jedzą to danie z puree ziemniaczanym lub jako zapiekankę.
Etykietowanie Belgów jako głównie mięsożernych jest mylące. Kuchnia belgijska oferuje słynne dania rybne, które sprawią, że poczujesz apetyt. Najbardziej znany jest Gentse waterzooi: podobny do zupy gulasz, który powstał w mieście Gandawa. Składa się z ryb, warzyw, jajek i bulionu na bazie śmietany. Jednak dzisiaj jest powszechnie przygotowywany z kurczakiem. Kolejnym przysmakiem jest węgorz w zielonym sosie, potrawa pochodząca od rybaków łowiących węgorze w rzece Skalda i przygotowujących je z ziołami, które znaleźli na jej brzegu. Sos składa się głównie z pietruszki, rzeżuchy i bazylii, stąd zielony kolor.
Deser
Jeśli chodzi o smakołyki, Belgowie są niezaprzeczalnie typowymi łasuchami. Jednym z najbardziej znanych produktów eksportowych są gofry. Występują w dwóch odmianach: lekkiego, puszystego brukselskiego gofra i gęstszego Liège. Nie wiesz, który wybrać? Wypróbuj oba, są równie niesamowite! Lub posmakuj najlepszych belgijskich czekoladek, wytwarzanych przez najlepszych rzemieślników czekolady na świecie. Czy przez to jedzenie czujesz pragnienie? Ne pewno piwo je ugasi.
Oczywiście nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, aby przygotować te wszystkie pyszne posiłki. Belgia ma kilku wspaniałych szefów kuchni. Aktualnie obowiązuje lockdown i restauracje są zamknięte. Ale po ich ponownym otwarciu podaruj sobie wieczór w restauracji. Możesz je znaleźć według miasta pod adresem http://resto.be
Czujesz się głodny i nie wiesz, co jeść? Skontaktuj się z nami, Link2work zainspiruje Cię klasykami typowej kuchni belgijskiej.
Udostępnij na: