Zanurz się w bogatej kulturze picia piwa Belgii: 1 500 niesamowitych opcji!
16.01.2021
Jasne lub ciemne, łagodne lub mocne, goryczkowe lub słodkie. Różnorodność piw w Belgii nie ma żadnych ograniczeń. Produkcja tego boskiego napoju jest głęboko zakorzeniona w dziedzictwie kulturowym kraju. Dziś belgijskie piwa są chętnie wybierane na całym świecie. Wybór spośród tej obfitości wspaniałych soków zbożowych jednego ulubionego może być prawdziwym wyzwaniem. Zanurzmy się więc w bogatej i słynnej kulturze picia piwa w Belgii.
2,5 miliarda litrów rocznie
Piwo jest narodową dumą Belgii. Przeciętnie każdy mieszkaniec wypija około 70 litrów piwa rocznie. Aby napoić te wszystkie spragnione usta, Belgia posiada co najmniej 340 browarów. W 2019 roku wyprodukowały one ponad 1500 różnych piw, co daje oszałamiającą sumę 2,5 miliarda litrów. Nie wszystko jednak konsumowane jest przez samych Belgów. Ponad 70% przeznacza się na eksport do krajów całego świata.
Smaczna historia
Belgijska kultura piwna sięga średniowiecza, kiedy to mnisi zaczęli warzyć własne piwa w klasztorach. Świeży smak chłodnego piwa smakował jednak również wieśniakom, zwłaszcza w towarzystwie przyjaciół w małym pubie. W 1515 roku otwarto pierwszą kawiarnię we Flandrii. Od tego czasu warzenie i rozkoszowanie się piwem stało się częścią codziennego życia.
Na początku XX wieku Belgia liczyła ponad 3 000 browarów i ponad 200 000 barów. Dziś tradycyjne metody produkcji są nadal przekazywane z pokolenia na pokolenie, wsparte są jednak najnowszą technologią. W 2016 roku UNESCO uznało tę silnie zakorzenioną kulturę picia piwa za niematerialne dziedzictwo kulturowe.
Różne rodzaje
Piwo jest tradycyjnie produkowane z wody, jęczmienia i chmielu. Dodając inne składniki, browarnicy zmieniają barwę, moc lub smak piwa. Belgowie swoje piwa dzielą głównie na sześć różnych rodzajów. Czas na degustację:
1. Pilzner
Najbardziej znanym i najczęściej warzonym na świecie piwem jest pilzner (lub jak mówią Flamandczycy „pintje”). To jasne, złociste piwo zawiera cztery podstawowe składniki: wodę, słód, chmiel i drożdże. Pilzner – często określany skrótowo jako „pils” – jest słabo sfermentowany i sfiltrowany, dzięki czemu jest krystalicznie czysty. Zawartość alkoholu wynosi na ogół około 5%. Chcesz ugasić swoje pragnienie? Spróbuj belgijskich odmian piw Stella, Jupiler lub Maes.
2. Piwa opactw
Dziś niektóre piwa nadal noszą nazwy opactw, z których pochodzą. Po spełnieniu pewnych kryteriów piwa opactw mogą uzyskać etykietę Authentic Trappist Product [Autentyczny wyrób trapistów]. Piwa trapistów muszą być warzone przez mnichów w ramach dodatkowej działalności w bezpośrednim sąsiedztwie opactwa. Opactwo nie może czerpać żadnych zysków. Tylko jedenaście browarów na świecie może warzyć piwa trapistów. Sześć z nich znajduje się w Belgii: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval, Rochefort oraz Achel.
Piwa trapistów i piwa opactw występują w dwóch głównych rodzajach. Słodkie, ciemne piwa „dubbel” mają bogaty smak i są dobrze wyważone. Piwo uzyskuje swój smak i kolor z gęstego, karmelizowanego syropu. Nieco mocniejsze, cięższe jasne piwo „tripel” ma wyższą zawartość alkoholu – od 7 do 10%. Istnieją jednak znaczne różnice w smaku między obydwoma typami. Odkryj je wszystkie i wybierz swoje ulubione.
3. Strong Blond
Są one bardziej przejrzyste niż pilznery, lecz znacznie bardziej złożone. Piwa Strong Blond wykorzystują typowe odmiany chmielu i cechuje je pewna goryczka. Pomimo tego, że mają wysoką zawartość alkoholu, zostawiają jedwabiście gładki posmak w ustach. Mają słodowy smak, ale dodatek chmielu i drożdży nadaje im aromatu. Brzmi smacznie? Spróbuj piwa Duvel. To piwo pale ale swoją nazwę zawdzięcza wysokiej zawartości alkoholu (8,5%), co może zmienić go w prawdziwego diabła, zwłaszcza następnego dnia.
4. Piwo pszeniczne
Piwo pszeniczne (określane również jako „witbier”) jest tradycyjnie niefiltrowane i nieco mętne. Belgijscy browarnicy dodają do niego zioła, takie jak kolendra i skórka pomarańczy, co nadaje im świeżego aromatu. Aby wzmocnić lekko kwaśny posmak, belgijskie piwo pszeniczne podawano kiedyś z plastrem cytryny, choć tradycja ta już niemal całkowicie zanikła. Zawartość alkoholu jest porównywalna z pilznerami. Chcesz spróbować? Hoegaarden to autentyczne belgijskie i orzeźwiające piwo pszeniczne.
5. Lambic
To piwo to jeden z najstarszych gatunków piwa w Belgii. Na przestrzeni lat piwo lambic fermentuje spontanicznie w drewnianych beczkach. Piwo w kolorze miedzi i bursztynu ma nieprzewidywalny charakter. Dlatego browarnicy lubią łączyć różne roczniki piwa lambic w tak zwane piwo „geuze”. Piwa lambic ze starszych roczników mają wyraźny aromat, a młodsze roczniki charakteryzuje kwaśny smak. Często piwa geuze łączą w sobie smaki owoców cytrusowych z nutą wanilii i dębu.
6. Piwa owocowe
Najbardziej tradycyjne piwo owocowe Kriek smakuje bardzo podobnie jak piwo geuze, ale wzbogacone jest o owocowy smak – głównie wiśni. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat browarnicy wprowadzili na rynek słodsze piwa owocowe. Zazwyczaj są one połączeniem pilznerów lub piwa białego z dodatkiem soku, lub syropu owocowego. Zgodnie ze stereotypem te słodsze rodzaje piwa owocowego spożywane są zwykle przez kobiety lub młodzież, czyli osoby, które w innych okolicznościach zamówiłyby napój bezalkoholowy lub koktajl.
Odczuwasz pragnienie? Odkryj świat smaków, które ma do zaoferowania belgijska kultura picia piwa. I pamiętaj: pij odpowiedzialnie. Na zdrowie!
Udostępnij na: